5.28.2007

A. C. La Dalla estrena BLOG


Com tots sabeu, ja fa dies que aquest tema de crear un blog es respirava a l'ambient. Bé, sembla ser que ja és una realitat, cutre, però realitat. De moment no sabem les possibilitats que el sistema ens pot oferir, però nosaltres ens volem arrapar a aquest tipus de tecnologia, igual que caminante sobre perdiu.
De moment l'unic que podem fer és penjar notícies. Som justets i no en sabem més. Ja estudiarem com endossar un correu electrònic al blog, com penjar fotos i com poder fer un foro per tirar dardos.
Si algun soci té certa experiència en aquest tipus de mitjà, i ens vol donar un cable (no literalment, encara que el Brenes potser l'aprofitaria...) que contacti amb la Junta.

SORTIDA / EXCURSIÓ


16ds i 17dg de Juny
Ascensió al Canigó i lliurament de la llenya d'Alfés

22dv i 23ds de Juny
Ascensió al Canigó i recollida de la flama


La Junta de l'Associació cultural La Dalla informa:

-S'aconsella a tots aquells que només vulguin venir en una excursió que ho
facin els dies 16-17 on es preveuen més actes de l'Aplec del Canigó que en el dia de la recollida de la flama.
-Es necessari comunicar l'assistència a qualsevol membre de la Junta amb una mica de previsió per recollir tendes de campanya, estris útils de muntanya, i poder planificar la sortida.
-No s'estableix cap preu per l'excursió. En funció dels assistents s'estudiarà la possibilitat de llogar furgonetes o agafar cotxes particulars. En tot cas, es pagarà el transport en concepte de gasolina / lloguer.







L'origen de la Flama del Canigó

La Flama del Canigó és el foc amb el que s'encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d'arreu del país. Cada any el 23 de juny el foc surt del Castellet de Perpinyà per encendre una foguera que es fa al cim de la muntanya del Canigó i des d'allà repartir-lo per totes les terres catalanes.
La idea va néixer a la Catalunya Nord, l’any 1955, de la mà de Francesc Pujades, un vilatà d'Artés de Tec (el Vallespir) que inspirat pel poema de Verdaguer "Canigó" va tenir la iniciativa d'encendre el primer foc des del cim del Canigó (2.784 metres). El costum encendre les fogueres de Sant Joan amb la flama del foc que s'encenia al Canigó es va popularitzar molt a la Catalunya Nord. L'any 1966 la iniciativa va travessar, clandestinament, la frontera entre l'estat francès i l'espanyol i va començar a estendre's pel Principat.

Un ritus d'unió comunitària
Perquè aquest ritus sigui possible, el cap de setmana abans de Sant Joan milers de persones vingudes d’arreu del país es troben al Refugi de Cortalets, al peu del Canigó. Arriben dissabte a la nit i acampen amb tendes pels volts del refugi. L’endemà diumenge al matí acompliran el primer ritual de la Flama de Sant Joan: pujar al cim del Canigó i deixar-hi els petits feixos de llenya que cadascú ha portat de la seva ciutat, vila, poble o barri. Tots els feixos de llenya es deixen apilats sobre la creu que hi ha al cim d’aquesta muntanya fins el dia 22 de juny.
Aquell dia tres joves excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà, agafen el foc que hi ha encès al Castellet de Perpinyà, el posen dins una urna que conté una flama i pugen fins al cim del Canigó acompanyats per diverses persones, on passaran tota la nit vetllant perquè la flama no s’apagui. A mitjanit, les dotze hores i un minut del dia 23 els primers grups surten de dalt el cim i comencen a baixar per distribuir la Flama. Durant tot el matí del dia 23 de juny centenars de persones vingudes de diferents llocs pujen al Canigó per agafar el foc que portaran als seus respectius pobles i amb el qual s’encendrà la foguera. Es calcula que amb la Flama del Canigó s'encenen unes 30.000 fogueres.













Itinerari
L'itinerari comença al refugi dels Cortalets (dormitoris, servei de dutxes i restaurant-bar), situat a 2150 m d'alçada a la vessant nord del massís, on haurem passat la nit. A aquest refugi s'hi accedeix en cotxe a través d'una pista forestal (22 km) en bones condicions des del poble de Villerac.
Seguirem un sender ben senyalitzat en direcció oest fins al Pla dels Estanyols. El camí passa a la vessant est tot vorejant la muntanya en forta pujada, canvia completament la direcció a la font de la Perdiu (30 minuts) i després arriba al Pic Jofre (45 minuts) de 2362 m. Es segueix en direcció sud per la carena fins a una profunda bretxa tallada a la aresta, coneguda com la Portella (1 hora 45 minuts). Es continua la pujada pel rocam de la vessant que porta al cim després d'alguns revolts (total: 2 hores 30 minuts).
El descens es realitza pel mateix itinerari